Artisti Ilkka Turtan esittely

Ilkka Turta (s.1987), aloitti kitaransoiton opiskelunsa vuonna 1997 Matti Sillanpään johdolla, siirtyen vuonna 2004 Turun seudun musiikkiopistoon Risto Vuorisen oppilaaksi. Vuonna 2006 Turta aloitti opinnot Turun Musiikkiakatemiassa, jossa hänen opettajinaan ovat toimineet Timo Korhonen, Jyrki Myllärinen ja Ismo Eskelinen. Turusta hän valmistui musiikkipedagogiksi keväällä 2012, jonka jälkeen suoritetuksi on tullut vielä musiikin maisteritutkinto vuosina 2013-2015 belgialaisen Raphaella Smitsin johdolla. Tämän lisäksi Turta on osallistunut mm. Ricardo Gallenin, Marcin Dyllan ja Zoran Dukicin mestarikursseille.

 

Kotimaan lisäksi Turta on konsertoinut mm. Pietarissa, Lontoossa, Brysselissä, Ateenassa ja Tallinnassa. Turtan ohjelmisto sisältää keskeistä kitarakirjallisuutta renessanssista nykypäivään. Säveltäjäniminä mm. Da Milano, Bach, Sor, Giuliani, Mertz, Turina, Tárrega, Milhaud, Brouwer, Villa-Lobos, Hosokawa, Lindberg ja Suilamo ynnä monet muut.

 

Kamarimusiikin saralla Turta on vaikuttanut esimerkiksi kitaraduo Autio ja Turtan jäsenenä kumppaninaan kitaristi Kalle Autio, sekä tämän lisäksi kitaratriossa Elise & Her mans, joka mm. kantaesitti Tapio Nevanlinnan kappaleen Hitaita rakeita keväällä 2012 osana Euroopankiertuettaan.

 

Klassisen musiikin lisäksi Turta on toiminut Kaikukasti proggae-yhtyeessä ja kokemusta löytyy myös teatterimuusikkoudesta sekä perinteisen teatterin, että nukketeatterin saroilta.

 

Turun AMK on julkaissut nuottikokoelman Turtan sävellyksistä ja levy-yhtiö MSR-Classics hänen debyyttialbuminsa. Sävellystä hän on opiskellut vuosina 2013-2015 maisteritutkintonsa yhteydessä Luc Van Hoven johdolla, Leuvenin Lemmensinstituutissa.

 

Ilkka Turtan instrumentit ovat Bert Kwakkelin rakentama Merula Special vuodelta 2013, sekä tuntemattoman rakentajan Stauffer-kopio vuosilta 1910-1911.